Relatietherapie Den Dungen
In relatietherapie bij Affect in Den Bosch (gemakkelijk bereikbaar vanuit Den Dungen) zorg ik er voor dat er ruimte is voor de negatieve omgangsvormen die er tussen jullie zijn gegroeid. Daarna versterken we de manier hoe jullie graag met elkaar samen willen zijn, zodat jullie je weer op een fijne manier dichter bij elkaar voelen.
Elk stel is uniek doordat twee (of meer) mensen met elk hun eigen wensen, behoeften en persoonlijkheid een eigen manier van omgang vormen. In die dynamiek komt van alles los en door dit samen te bekijken creëren we in wezen de basis voor een specifiek en passende oplossing.
Relatietherapie en relatiecoaching sluit aan bij wat jullie belangrijk vinden, en zorgt zo voor een stabiele, duurzame emotionele omgang. Je leert zaken verhelpen als: Hoe kan ik mijn relatie verbeteren
Relatietherapie of Relatiecoaching?
“Het loopt niet helemaal lekker, het voelt als een sleur” of “we willen de relatie graag wat verdiepen”. Als jij en je partner dit herkennen in jullie relatie, beter elkaars vermogens en kwaliteiten willen benutten, of de behoeften van jezelf en de ander meer willen vervullen kan een relatiecoach daar goed bij helpen. Vaak komen er thema’s aan bod zoals wat je wil, wat je nodig hebt en hoe jullie je relatie willen vormgeven en beleven. Het gaat er om dat jullie je fijn bij elkaar voelen, en meer verbonden zijn.
Soms is het nodig om wat dieper in te gaan op onderliggende thema’s om je fijn en verbonden te voelen bij elkaar. Relatietherapie gaat niet alleen in op het beter begrijpen van elkaar zoals bij Relatiecoaching, maar zorgt er ook voor dat terugkerend negatief gedrag verholpen wordt. Uiteraard is er enige overlap in de benadering van Relatietherapie of -coaching, en is het zinvol om elementen uit de verschillende benaderingen te gebruiken tijdens een traject.
Wanneer de stap zetten voor relatietherapie?
Het is heel normaal dat je van tijd tot tijd wat problemen ervaart in je relatie. Als je nauw betrokken bent bij iemand gebeurd dat ook sneller. Alleen wanneer er te veel problemen zijn en/of ze verergeren, dan is het raadzaam hier snel iets mee te doen. Ruzie, kibbelen, schreeuwen, negeren of stilzwijgen hoeven geen veel voorkomende factor te zijn in je relatie.
Het uitgangspunt van een gezonde relatie is om je geborgen, vertrouwd en veilig voelt in je relatie, er ruimte is voor jouw mening en expressie en je er naar uit kijkt om de ander weer te zien. Als dit niet zo is, is er een sterke kans dat dit erger wordt. De gouden regel is: ‘hoe sneller je er bij bent, hoe gemakkelijker het is om op te lossen’. neem de stap, want vermoedelijk ben je niet zomaar op deze pagina terecht gekomen.
Gezonde tegenzin
Mocht je weerstand ervaren om samen je relatie te bekijken, dan ben je zeker niet alleen. Een groot deel van de mensen vindt het lastig om zich kwetsbaar op te stellen, blijkt uit onderzoek van Affect. Zeker als het gaat over onderwerpen als intimiteit. Sommige mensen ervaren ook spanning of angstgevoelens bij de start van een traject, bijvoorbeeld wat mogelijke gevolgen kunnen zijn, of een gevoel van schaamte of gefaald te hebben.
Dit is heel normaal en hartstikke gezond. Want door je open te stellen kun je immers geraakt worden door wat iemand zegt of vindt en dat kan pijnlijk zijn, maar zeker als degene die het zegt zo dicht bij ons staat. Als cultuur hebben we geleerd dit wat meer te verbergen. Daar kan de spanning vandaan komen om het (meest) belangrijke aspect in jullie leven (jullie relatie) te gaan onderzoeken. Alleen als dat zo belangrijk is, verdienen jullie het dan niet juist dat die relatie fijn en plezierig verloopt? Hoe erg is het om elkaar wat beter te leren kennen?
Onzeker over je relatie?
Vragen die je jezelf kunt stellen om meer inzicht te krijgen in jouw beleving van je relatie:
- Hoe lang hou je dit nog vol? (Denk eerst wat na.)
Als het antwoord is “niet zo lang”, dan gaat het niet zo best. Mocht je zeggen “best wel een tijdje” bedenkt dan dat je in termen denkt van “volhouden”. Iemand in een gezonde relatie zal de vraag willen corrigeren naar bijvoorbeeld “Hoe lang mogen we samen tijd doorbrengen.” - In hoeverre (en op welke vlakken) voel ik mij gesteund, geliefd en verbonden met mijn partner?
Je kunt zelf aanvoelen hoe veilig of geborgen de band met je partner is. Wanneer deze positief is dan voel je je waarschijnlijk ook meer verbonden. Alsof diegene gevoelsmatig dichterbij is. - In hoeverre kan ik me eerlijk en open opstellen naar mijn partner en kunnen we op momenten allebei toegeven welk aandeel we in een onenigheid hadden.
Een aardige graadmeter is dat wanneer jullie communiceren het over beide kanten kan gaan, en of ieder zijn/haar (negatieve) aandeel kan erkennen.
Dit is maar een simpele inzage, er zijn tal van tests op het internet die je iets meer inzage kunnen geven. Niet alle tests zijn even secuur, en het zou beter zijn een (kosteloos) oriënterend gesprek te plannen om eens van gedachten te wisselen waar jullie je bevinden.
Verwachtingen: Hoe werkt dat dan?
Geen enkele therapeut kan beloven dat jullie bij elkaar blijven. Maar wel kan er alles aan gedaan worden om jullie relatie te verbeteren en zelfs weer leuk te maken. In het eerste gratis kennismakingsgesprek leren we elkaar kennen en maken we een inventarisatie van de zaken die spelen in jullie relatie. Er komen een aantal punten (thema’s) naar voren die het meest urgent zijn. Vanuit deze thema’s stellen we samen de doelen op, al kan het zijn dat deze gaandeweg bijgesteld worden, of dat er punten worden toegevoegd.
Door behoeften, wensen, en gevoelens uit te spreken, leren we patronen herkennen die onze acties verklaren. De manier hoe we met elkaar omgaan wordt vaak herhaald. Ieder neemt zijn eigen functionele en disfunctionele eigenschappen mee in de relatie. Waar nodig verkennen we waar bepaalde gedragingen vandaan komen en wat er voor heeft gezorgd je dit ooit (onbewust) geleerd hebt. Eerlijkheid en openheid staan hierin centraal, ook als het een keer vervelend of ongemakkelijk is, maar altijd met begrip en respect naar elkaar.
Afhankelijk van de ernst van de thema’s spreken we af met welke regelmaat we elkaar zien. De nadruk ligt hierbij erg op wat voor jullie belangrijk en nodig is. Door elke sessie kort na te bespreken hoe we gewerkt hebben, blijft de structuur overzichtelijk en up-to-date.
Samen of individueel
De ervaring leert dat samen vaak beter is dan alleen. Helaas kan dit niet altijd en het is mogelijk dat een van de partners (of afwisselend) in gesprek gaat bij Affect. Diegene kan dan in gesprek zijn/haar partner uitleggen wat er ontdekt is. Het komt voor dat een van de twee een meer persoonlijk probleem heeft wat alleen bij hem of haar speelt. Het is daarom ook mogelijk om (naast de relatietherapie samen) individueel af te spreken om je te ontwikkelen en relatie versterken.
Even relativeren met wat feiten
In Nederland heeft 70% van de huishoudens relatieproblemen (gehad). Een veel voorkomend probleem dus. Jaarlijks gaan er ongeveer 100.000 mensen uit elkaar (gehuwd en ongehuwd). Van de Nederlanders verwacht 64% dat iedereen op een bepaald moment relatieproblemen tegen zal komen. En meer dan 10% praat liever niet over de relatieproblemen, wat het oplossen erg lastig maakt.
De mensen die niet tevreden zijn over hun relatie geven aan 65% gelukkig te zijn in het leven, waar dat bij mensen die tevreden zijn in hun relatie 94% is. Wanneer men geen relatie heeft voelen die mensen zich 79% gelukkiger in het leven, aldus het CBS. Een conclusie die getrokken mag worden is dat koppels die ontevreden zijn in de relatie het moeilijk hebben. Reden te meer om de ontevredenheid weg te halen.
Waar, wanneer en hoe lang? Flexibiliteit.
Naast afspreken in Den Bosch is het heel begrijpelijk dat jullie om welke reden ook liever thuis willen afspreken (bijvoorbeeld vanwege gebrek aan een oppas voor de kinderen). Daarom biedt Affect aan om de sessies aan huis te doen. Het is daarnaast ook goed denkbaar dat (een van) jullie een volle werkweek heeft. Het is dan ook mogelijk om op afspraak ’s avonds of in het weekend af te spreken. De lengte van een sessie ligt doorgaans op 75 minuten, en het aantal sessies is afhankelijk van de gestelde doelen.
Benadering vanuit de therapeut
Vooraan staat dat er een gemoedelijke, comfortabele werksfeer is waarin open gesproken kan worden Ik creëer in relatietherapie en -coaching graag de openheid om de volledige persoon te kunnen laten zien die jij bent. Vanuit een neutrale en onderzoekende houding worden vragen gesteld over hoe jullie zaken uit de relatie beleven en wat bepaalde ervaringen zijn. Niemand is volmaakt en iedereen heeft fijne en vervelende ervaringen in zijn leven, waardoor je geleerd hebt ergens op een bepaalde manier mee om te gaan. Je manier van uiten is dus maakbaar.
In de gesprekken gaat het niet om dat iemand gelijk krijgt of iemand veroordeeld wordt, maar juist om duidelijkheid en begrip. In de sessies is een oordeel dan ook vaak overbodig. Wat wel van belang is, is dat het in de gesprekken gaat waarover het moet gaan. Als iets vermeden wordt kan het zijn dat een wat directere of confronterende aanpak nodig is. Gelukkig is de keerzijde dat er ook luchtige momenten zijn met de nodige humor.
Niets is te gek om te bespreken ondanks dat er op vele thema’s een taboe rust (van stilzwijgen tot huiselijk geweld, van intimiteitsproblemen tot BDSM). En dat taboe zorgt er voor dat er onderling vaak minder over die thema’s gesproken wordt. Helaas, want uiteindelijk voelt het vaak bevrijdend om dit wel te doen, zo blijkt. Het uitgangspunt voor de therapeut is jullie sterker met elkaar te verbinden, jullie op een creatieve manier een andere (positieve) kijk op de relatie geven, en de eventuele problemen te verminderen.
Enkele eigenschappen die mij toegeschreven worden door mensen met wie ik heb samengewerkt zijn: dat ik scherp gevoelens en behoeften onder woorden kan brengen, sterk een ‘niet oordelende neutrale houding’ aan kan nemen, de vinger op de zere plek kan leggen zonder dat het voelt als kritiek.
Lees mijn verhaal om meer te weten te komen over mijn achtergrond.
Welke methoden zitten er achter Relatietherapie en – coaching?
Emotion(ally) Focused Therapy. De verbinding opbouwen Waar komen de (heftige) emoties vandaan binnen de relatie? Weet jij de hechtingsstijl van jezelf en van je partner? Hoe maak je contact zonder je eigen mening te verliezen?
Gottman Theory. Het positieve in relaties Dankbaarheid, betrokkenheid en het positieve. Respecteer elkaar hoe je bent en versterk de dromen en visies van je geliefde.
Met inspiratie uit relatietherapie van Harville Hendrix, Esther Perel, Elliott Connie en nog vele meer.
Gevestigd in Den Bosch, en gemakkelijk bereikbaar vanuit:
Rosmalen Hedel Ammerzoden Heusden Vught Oisterwijk Nuland Geffen Haaren Berlicum Den Dungen Sint Michielsgestel Drunen Elshout Waalwijk Vlijmen Zaltbommel Kerkdriel Empel Engelen Esch Boxtel
Veelgestelde vragen
Hoe werkt relatietherapie?
Het uitspreken van wensen, behoeften en gevoelens op een fijne rustige manier, zorgt voor de openheid om elkaar weer wat beter te vinden. We praten over ervaringen, vertalen waar deze echt over gaan en hoe dit anders kan in de toekomst.
Relatietherapie is een manier die je helpt je emoties te verwoorden (voor beide personen) en om de verbinding en communicatie te versterken.
Wat kun je bereiken met relatietherapie?
Kan relatietherapie een scheiding voorkomen?
Wat zijn de ervaringen met relatietherapie?
Scheiden of relatietherapie?
Wanneer werkt relatietherapie?
Wat kost relatietherapie?
Zie de tarieven pagina voor onze prijzen.